Diefstal op het platteland komt helaas steeds vaker voor. Waar er vroeger vooral brandstof, gereedschappen en zaken als minishovels werden gestolen, is er de laatste jaren ook erg veel belangstelling voor de GPS-systemen.

En laten nou steeds meer tractoren en zelfrijders uitgevoerd zijn met een GPS systeem..

Zowel opgebouwde systemen als af-fabriek systemen en bedieningsterminals worden met grote regelmaat gestolen. Gelukkig kunt U zelf op diverse niveaus maatregelen treffen om de kans op diefstal van uw systeem te verkleinen. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Maatregelen voor het GPS-systeem zelf:
– Zorg dat de GPS-systemen verzekerd zijn;
– Zorg voor een actuele back-up van de data;
– Houdt altijd een inventarislijst bij met serienummers en foto’s van uw apparatuur/voertuigen.

Bij aangifte zijn serienummers van groot belang. Ook kunnen ze dan worden opgenomen in de database van www.stopheling.nl. Wij werken met GPS systemen van Trimble. In geval van diefstal van een Trimble GPS-systeem zal uw serienummer ook worden doorgegeven aan Trimble;

– U kunt uw GPS-systemen eventueel ‘s avonds uit de trekker halen en in een afgesloten ruimte of kast bewaren. Vraag na bij uw verzekeraar of het dan wel gedekt wordt in geval van diefstal;
– Beveilig uw display met een pincode;
– Maak een slot op de NAV-900 snelwissel en een antidiefstal staalkabel aan het scherm;
– Markeer uw apparatuur permanent met speciale labels of een synthetische DNA-spray.

Preventieve maatregelen en barrières maken het moeilijker voor criminelen om uw systeem te stelen, en daarnaast schrikt het hen vaak af.

Mogelijke preventieve maatregelen:
– Berg uw tractor of zelfrijder op in een loods. Zorg dat zowel de cabine als de loods op slot is;
– Verlicht uw erf/buitenplaats en beveiligingscamera’s op;
– Zorg dat uw erf/buitenplaats afgesloten kan worden middels een deugdelijk hekwerk;
– Maak een groepsapp aan op Whatsapp met uw buurt waarop eventuele verdachte situaties kunnen worden gedeeld;
– Wees alert en meld verdachte situaties zo gedetailleerd mogelijk bij 0900-8844 (landelijke servicenummer van de politie);
– Betrapt U dieven op heterdaad? Bel dan 112 en handel volgens het RAAK principe:

– Rustig blijven;
– Accepteer de situatie zoals hij is;
– Afgeven van de gevraagde goederen;
– Kijk naar uiterlijk en kenmerken van de dader.

Als er toch een systeem is gestolen belt u direct de politie. Ga fysiek aangifte doen en geef aan dat er een sporenonderzoek moet worden verricht. Dat is namelijk ook gewenst vanuit de landelijke recherche dat zich met een speciaal team richt op de diefstal van GPS systemen. Blijf uit de buurt van het plaats delict. Voor sporenonderzoek dient, in dit geval de cabine, zo min mogelijk betreden te worden om verstoring te voorkomen.

Heeft U een GPS-systeem bij ons afgenomen en is deze gestolen? Neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Wij zorgen dat u zo snel mogelijk uw werkzaamheden kunt hervatten. Het serienummer dient als gestolen te worden geregistreerd bij Trimble. Hierna kunnen er geen correctiesignalen, unlock-codes of reparaties meer worden aangevraagd op dat serienummer. Hierdoor wordt het systeem praktisch onbruikbaar.

Ook zijn de snoeimachines leverbaar op GPS.

Ze zijn vergelijkbaar met de volautomatische steekmachines met een taster, echter krijgen deze machines de posities niet door via een taster maar via GPS. De GPS gestuurde snoeimachines kunnen ook worden uitgevoerd met een start/stop-systeem. De snoeimachines op GPS zijn bijzonder geschikt voor kwekerijen waar de planten en bomen op GPS zijn geplant. Hiermee bespaart U dus veel tijd!

Evenals bij de volautomatische snoeimachines met tasters zijn hierbij de units te vervangen voor steekunits waardoor U een combi-machine heeft.

Ook zijn er nog stationaire snoeimachines leverbaar. Ze zijn er in een volautomatische of halfautomatische variant. De stationaire snoeimachines worden gebruikt voor het snoeien van bollen, kegels of piramides op het containerveld of in kassen. Bij de volautomatische stationaire snoeimachines worden de planten middels een transportband door de machine geleidt. Voor bollen op stam zijn er ook stationaire snoeimachines leverbaar.

Heeft U na het lezen van deze informatie toch nog andere wensen voor een snoeimachine? We gaan graag met U in gesprek om te brainstormen over de mogelijkheden. Wij maken de snoeimachines namelijk ook volledig naar uw wens!