Koeltanks & huisverwarming

Koelen en verwarmen d.m.v. GEA totaaloplossingen

De opslag van melk is zeer belangrijk in de melkveehouderij. Door de melk goed te koelen kan de kwaliteit van de melk gehandhaafd worden.

De divisie veehouderij techniek is gespecialiseerd in het plaatsen en onderhouden van koel- en verwarmingstechniek. Deze techniek is afkomstig van GEA Farm Technologies.

Koeltanks

In de categorie Koeltanks zijn er bij GEA Farm Technologies 2 soorten tanks te onderscheiden, te weten de T-cool en de V-cool.

De T-cool is een melktank met horizontale opslag en is leverbaar in maarliefst 24 verschillende varianten en capaciteiten, van 1010 tot 33.500 liter. De efficiëntie waarmee u melk kunt koelen en opslaan wordt duidelijk als we naar de statistieken kijken. De TCool melktank voorkomt de vorming van thermische bruggen en beperkt de temperatuurstijging tot 0,5°C over een periode van 12 uur.

De V-cool is een melktank met verticale opslag, hiermee kunt U in verhouding dus meer melk opslaan op een klein oppervlak, zowel binnen als buiten. De V-cool is leverbaar in zes verschillende varianten met volumes van 15.000 tot 35.000 liter. De silotank maakt het mogelijk om grote hoeveelheden melk op te slaan op een betonnen basis van slechts 14m². De doorsnede van de tank zelf is slechts drie meter – ongeacht de capaciteit. Dankzij de verticale positionering wordt verzekerd dat de tank altijd helemaal geleegd wordt. Hierdoor is er minder tijd en geld nodig voor de reiniging.

GEA ExtraHeat huisverwarming

De koeien verwarmen met hun melk de woning en leveren deels de energie voor het warme water. Hiermee zorgt de melk op een creatieve manier voor duurzame energie. De koeien leveren samen naast een grote hoeveelheid melk ook heel veel warmte. De melk wordt met een voorkoeler standaard direct teruggekoeld ongeveer 34°C naar 4°C. Deze lage temperatuur is noodzakelijk om aan de bacteriologische eisen van de melkfabriek te voldoen. In veel gevallen gaat deze warmte bij het terugkoelen verloren. Maar in dit geval niet! Door deze verloren warmte om te zetten in warm water kan het gebruikt worden voor verwarming van de (bedrijfs)woning en voor warm kraanwater. De vrijgekomen warmte van de koelmachine wordt dan gebruikt.

In de leiding wordt een warmtewisselaar opgenomen die de warmte van de melk opslaat en gebruikt om water te verwarmen. Dit water wordt opgeslagen in twee buffervaten: het ene buffervat levert warm water voor het reinigen van de melkleiding, het andere buffervat zorgt voor de verwarming van de woning en het warme water (bijvoorbeeld om te douchen of de afwas te doen).

In de winter wordt meestal de voorkoeler uitgeschakeld zodat het rendement het hoogste is. In de zomer, wanneer we natuurlijk minder warmte nodig hebben kan de voorkoeler weer ingeschakeld worden. Op deze manier hebben we het hoogste rendement!

We nemen U graag mee in de wereld van ‘koelen en verwarmen’, want wij zijn Uw GEA dealer! Voor vragen of nadere informatie neemt u geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs.